8 uur lang regenboogkleuren tijdens de eerste Limburgse Pride vanuit Roermond

8 uur lang regenboogkleuren tijdens de eerste Limburgse Pride vanuit Roermond

ROERMOND – De eerste Limburgse Pride zal tijdens een acht uur durende livestream georganiseerd worden vanuit de ECI-cultuurfabriek in Roermond. Het is de eerste editie van de Limburgse Pride die COC Limburg en Stichting Pink Events organiseren. Bekende Limburgse sprekers en artiesten zullen tijdens deze dag aanwezig zijn.

Aandacht vragen voor het lhbti-onderwerp blijft nodig. Nog altijd kunnen Limburgse lhbti’s niet overal zichzelf zijn. Zo weigerden een aantal gemeenten in Limburg om in 2019 tijdens Coming Out Day de regenboogvlag op te hangen. Daarnaast werd in 2019 een lhbti-onvriendelijke verklaring getekend door zo’n 250 orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en prominenten. Ook werd er vorig jaar een transgenderkoppel uit Heerlen lastiggevallen en belaagd door hangjongeren, waardoor zij in Heerlen naar een andere woning moesten vertrekken. Met de Limburg Pride Show is het doel om de acceptatie van lhbti’s op een ludieke manier te stimuleren en wil de organisatie uitdragen dat iedereen in Limburg zichzelf kan zijn. De locatie is bewust gekozen omdat de eerste editie van de Limburg Pride refereert naar de stad waar in 1979 ooit de eerste grote homodemonstratie van Nederland werd gehouden.

 

Het idee: van moeilijke tijden, uitdagende tijden maken

Het idee ontstond naar aanleiding van de livestreams die in Café Rosé Maastricht georganiseerd werden. Wereldwijd werden sociale bijeenkomsten en grote evenementen afgelast, waaronder ook de prides. Verschillende organisaties creëerden digitale omgevingen waar lhbti’s bij elkaar konden komen. Sommige organisaties en bekende personen gingen livestreamen om toch in contact te blijven met gelijkgestemden. In Café Rosé Maastricht werden, onder leiding van de Limburgse dragqueen D. Licious, lhbti’s en COC-vrijwilligers aan tafel gezet om hun verhaal te vertellen. Dit leidde tot positieve reacties waarnaar een kernteam met het idee kwam om een online Limburg Pride te organiseren. Het organiseren van een online evenement is niet nieuw voor COC Limburg. Zo werd vorig jaar de 25e editie van het COC Songfestival in Weert 3 uur lang uitgezonden via internet. 


De show: een opstapje naar een fysieke pride in Limburg

Van 16:00 tot 0:00 zal de Limburg Pride Show omgevormd worden tot een talkshow waarin bekende Limburgers en doorsnee lhbti’ers een moment krijgen om hun verhaal te doen. De verhalen worden afgewisseld met live acts van Limburgse artiesten en livestream beelden van de razende reporter. Deze “marathon-stream” is niet alleen gekozen om het pride-gevoel naar boven te halen, maar ook om aandacht te vragen voor het project. Met de Limburg Pride Show wil de organisatie geld ophalen voor het project Limburg Pride 2021. De bedoeling is om de Limburg Pride een boost te geven om volgend jaar een fysieke pride te kunnen organiseren die ieder jaar in een andere Limburgse stad zal terugkeren. De Limburg Pride Show is te zien via de website www.limburgpride.nl.