Een terugblik op de Limburg Pride 2022 in Venlo

Een terugblik op de Limburg Pride 2022 in Venlo

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

VENLO – Na succesvolle prides in Roermond in 2020 en Heerlen in 2021, was dit jaar de Regenbooggemeente Venlo aan de beurt. Op zaterdag 10 september organiseerde COC Limburg dé Limburg Pride 2022 in Venlo. De Limburg Pride is een jaarlijks rondreizend evenement voor de Limburgse queer gemeenschap. Het is een moment van acceptatie, zichtbaarheid, diversiteit en inclusiviteit.

Regen, regen, en regen
Vroeg in de ochtend verzamelden vrijwilligers zich op de Lage Loswal. Een bestelbus vol met vlaggen, tenten en spandoeken werden uitgeladen. Geen tijd om stil te staan, want na weken zon begon het op zaterdagochtend te regenen. De tenten werden in de stromende regen opgezet en de enorme vrachtwagen met uitgeklapt om er een podium van te maken.

Pride Walk
Nu de tenten waren opgezet en alle spandoeken waren opgehangen, hadden sommige vrijwilligers nog snel tijd voor een broodje, de anderen waren al vertrokken. Het was alweer het begin van de middag en de pride walk zou dadelijk beginnen voor het Museum van Bommel van Dam. Meerdere vrijwilligers haastten zich met tientallen vlaggen en spandoeken naar het plein. Door de stortregen leek de Limburg Pride letterlijk in het water te vallen, maar eenmaal aangekomen bij de verzamelplaats was het ineens droog. Ondanks de grijze lucht en het onheilspellende weer hadden honderden mensen hadden zich al verzameld, waaronder ook vele organisaties zoals Roze in Blauw, ADV Limburg, en UM Pride. Ook de Gemeente Venlo was aanwezig met wethouder Jacques Smeets die zich mengde in de kleurige stoet. Met een heuse sambaband voorop kon de kleurige en motiverende stoet beginnen; een moment waarbij het grauwe weer even vergeten kon worden. Zwaaivlaggetjes werden uitgedeeld zodat de mensen in Venlo langs de Walk mee konden doen.
Getoeter, gefluit, drums, en veel zwaaien. De kleurige stoet die dwars door het centrum van Venlo liep ging niet onopgemerkt voorbij.

Pride Acts
Na een tocht van anderhalf uur langs onder andere het Stadhuis en de Kop van Weerd kwam de menigte aan bij de Lage Loswal, een nieuw plein naast de Maas dat in een paar uur tijd was omgebouwd tot een evenemententerrein met een podium, tenten, een tapwagen en vele regenboogvlaggen. Op het podium stonden een hele reeks artiesten, waaronder zangers en dragqueens klaar om een schitterende show te geven. Na de afstrapspeech door de voorzitter van COC Limburg werd de show geopend door presentator Riccardo Awouters. Het beginprogramma werd ingevuld door Gigi Love, Obesia Grandé, Amy Astoria, en Victoria Vyper, die voorbijkwamen als dragqueens met hun muzikale acts. De kleinkunst van White Canvas en het energieke meeslepende dansen van Wonderland Burlesque zorgden voor een mooie sfeer, terwijl Rob N Pierik zijn zangtalenten toonde aan het kleurrijke publiek. Een schitterende en levendige show die, ondanks de stortregen, toch voor vele mooie momenten en blije gezichten zorgde. Zoals de organisatie het noemde: “die-hards van de community die hier staan in de regen, jullie laten zien dat je mag zijn wie je wilt zijn, zo ook in Venlo”. Ondertussen waren de vrijwilligers van COC Limburg en Café Rosé druk bezig om de bezoekers te voorzien van drank vanuit een eigen tapwagen.

Pride Show
Waar een grote groep vrijwilligers gedurende de dag druk bezig waren op de Lage Loswal, waren een aantal vrijwilligers bezig om het theater klaar te maken voor de grote Limburg Pride Show. In de avond zou De Maaspoort Theater in Venlo hét toneel zijn van de grote Limburg Pride Show. De Limburg Pride Show is een traditie geworden; het is een show waar waarbij de maatschappelijke problemen van de queer gemeenschap op een ludieke manier onder de aandacht worden gebracht. De Show is een combinatie tussen entertainment en serieuze gesprekken. Bij deze traditie hoort ook dat de show online te bekijken is.

Terwijl de vrijwilligers van de werkgroep videoproductie de zenders en camera’s aan het installeren waren, kwamen de sprekers en artiesten geleidelijk aan binnen. Na uren vele kabbels leggen, soundchecken en artiesten begeleiden kon de show van start. De show begon om 20:00 met een ludieke introductievideo, wederom een traditie van de Limburg Pride. Deze luchtige video, geacteerd door de vrijwilligers, liet zien hoe hét plannenboekje van de Limburg Pride én de Limburgse regenboogvlag naar Venlo gebracht moesten worden. Door een ludieke streek kwam de vrijwilliger met het plan en de vlag terecht in het buitenland, en hierdoor moest die een manier verzinnen om de spullen met spoed naar Venlo te krijgen. De video is inmiddels gepubliceerd op de YouTube van Limburg Pride. Aansluitend werd de show geopend door sopraan Janine Kitzen met het Limburgs Volkslied.

Alle bezoekers werden welkom geheten door de presentatoren Niena Bocken en Henk Hover. Hierna was het de beurt aan Renée van Wegberg om enkele nummers ten gehore te brengen. Daarna ging het eerste onderwerp over het thema non-binair, met een interview van spreker en activist Nanoah Struik, en een optreden van Floor Hover. Na het onderwerp non-binair kwam het thema zorg aan bod waarbij COC Limburg bestuurslid, huisarts, en Queercare oprichter Yvo Kesler een interview gaf, gevolgd door een optreden van de Venlose singer-songwriter Janet Livv.
Na de pauze werd de show vervolgd met een uitbundig optreden van King Faisel, een Nederlandse gay rapper, voorafgegaan door een interview met hem over biculturaliteit in de queer gemeenschap. Hierna was het de beurt aan Dragqueen TOMPUSS voor diens act, en Janine Kitzen sloot de avond af met vier nummers, muzikaal begeleid door een pianist op de vleugel.

Pride Party
Als afsluiting was er, in de Willy Caron foyer, nog een knusse afterparty waarbij op muziek van DJ Ron en DJ Funes iedereen nog even goed kon feesten. Gezellig dansend genoten de aanwezigen na van een schitterende pride.

Tentoonstellingen in het kader van 50 jaar COC Limburg
In het kader van 50 jaar COC waren er extra activiteiten rondom de Limburg Pride. Drie weken voor de Limburg Pride organiseerde COC Limburg samen met Stichting Openmind een tentoonstelling bij de Kop van de Weerd; een tentoonstelling waar roze ouderen in de spotlight staan. Tijdens de Limburg Pride werd er samen met Poppodium Grenswerk een buitententoonstelling georganiseerd over COC Venlo in de jaren 80.

Grote dank!
Wij willen graag alle lopers, bezoekers, artiesten, vrijwilligers, de Gemeente Venlo, en alle betrokken organisaties bedanken voor hun deelname, waarmee wij deze mooie dag mogelijk hebben kunnen maken!